Ga naar de inhoud
Home » Isaiah Hartenstein: van HNBT tot vaste waarde

Isaiah Hartenstein: van HNBT tot vaste waarde

Tijdens het HNBT van 2015 kwam het jeugdteam van Artland Dragons uit Quackenbrück naar Groningen om in een zeer sterk veld te laten zien wat het in huis had. In deze selectie speelde Isaiah Hartenstein, die er zowel letterlijk als figuurlijk met kop schouders bovenuit stak. Met zijn 2.10 lijkt hij in eerste instantie op een typische center, maar niets is minder waar. Met coast to coast acties met behendige dribbels wist hij zich door de verdediging van de tegenstander te bewegen, meer dan eens afgerond met een snoeiharde dunk. Het beschermen van eigen basket ging hem ook goed af, met spectaculaire blocks kreeg hij het publiek op de banken.

Als zoon van oud prof en coach Florian zal het basketbal er met de paplepel ingegoten zijn. Isaiah is geboren in Oregon en verhuisde als jeugdspeler naar Duitsland omdat zijn vader als speler actief was in Quackenbrück. Toen vader Hartenstein stopte met spelen waren de twee vaak samen te zien in de sporthal, met Isaiah in het veld en Florian als coach langs de zijlijn.

Het was al wel duidelijk dat hij het kleine Quackenbrück vroeger of later zou ontgroeien. Hoewel Artland Dragons op dat moment in de Duitse Bundesliga uitkwam, zat er meer in voor de destijds 17 jarige Duitser. In augustus 2015 tekende hij een contract bij Zalgiris Kaunas, maar bleef eerst nog een half jaar bij Artland Dragons. In Litouwen had hij namelijk ook de kans om zich te laten zien in de Euro League.

In een stroomversnelling wist Hartenstein zich omhoog te werken in de basketbalwereld. Hij ging in 2017 naar de NBA draft en werd als 43e gekozen door de Houston Rockets. Eerst moest hij wel een jaar meedraaien bij de Rio Grande Valley 

Vipers in de G-League, waar hij een productieve 9,5 punten en 6,5 rebounds gemiddeld pakte. Hoewel hij in de NBA nog niet echt aan de bak kwam, schopte hij het in 2019 wel tot finals MVP van de G-League en pakte hij het kampioenschap voor Rio Grande. Na een kort dienstverband bij de Denver Nuggets en de Cleveland Cavaliers is hij nu werkzaam voor de L.A. Clippers. In het seizoen 21-22 speelde hij gemiddeld 18 minuten en pakte hij 8,3 punten, 5 rebounds en 1 block gemiddeld. 

Het verschil in speelstijl is echter groot als je het vergelijkt met het HNBT van 2015. Waar hij dominant en veel aan de bal was in Groningen, speelt hij nu veel van de bal af en probeert hij anderen van dienst te zijn in de beste competitie van de wereld. Hij heeft aangetoond zich te kunnen aanpassen aan zijn team en blijft doorgroeien als speler!

Door: Tim de Vries