Ga naar de inhoud
Home » Mateusz Ponitka: van HNBT tot vaste waarde

Mateusz Ponitka: van HNBT tot vaste waarde

De jonge Mateusz Ponitka maakte indruk op het HNBT van 2010 en 2011 met zijn Poolse nationale selectie U18. Niet dat hij er op bepaalde onderdelen uitsprong. Integendeel: hij blonk juist uit in het níet uitblinken. Hij kon alles op de shooting guard/small forward positie maar trok niet de grote aandacht zoals zijn teamgenoot in de nationale selectie Przemyslaw Karnowski. Karnowksi werd een mega-toekomst toegedicht, over Ponitka moest je eerst navraag doen. Om vervolgens alleen maar positieve geluiden te horen. Een kind van het oostblok, toch; hij beheerste alle fundamentals op jonge leeftijd.

© FIBA

Al in zijn jeugdperiode behoorde hij tot de beste spelers van Polen, getuige zijn uitverkiezing in het nationale team. Op jonge leeftijd leverde hij een belangrijke bijdrage aan de promotie naar de hoogste Poolse league van zijn universiteitsteam alvorens over te stappen naar Asseco Prokom, een grote naam in Polen.

Hij kwam daar in zijn eerste halve seizoen weinig aan spelen toe, maar won wel het nationale kampioenschap. Zijn tweede seizoen was zijn rol echter al veel belangrijker met ruim 8 punten en 4 rebounds gemiddeld – en dan in aanmerking nemend dat zijn inbreng altijd veel breder was dan de statistieken lieten zien. Hij koos daarna voor het avontuur en verkaste naar Telenet Oostende, toen al gecoacht door Dario Gjergja, een coach met een fijne neus voor talent, zoals we ook dit jaar kunnen zien.

In 2015 stelde hij zich verkiesbaar voor de NBA draft, maar werd niet gekozen. Hij ging daarop terug naar Polen voor één seizoen (Zielona Gora), waar hij in de Europe Cup de Rising Star onderscheiding kreeg.

Vervolgens voerde zijn carrière hem langs Pinar Karsiyaka, Canarias Tenerife, Lokomotiv Kuban en Zenit Sint-Petersburg, waar hij tot voor kort speelde.

Mateusz Ponitka werd ook diverse malen voor het Poolse Nationale Team geselecteerd, maar zijn speeldata met zijn Russische teams zaten een nieuwe selectie steeds in de weg.

Desalniettemin had hij het in Rusland uitstekend naar de zin. Des te moeilijker was zijn beslissing afgelopen maart om zijn contract bij Zenit in te leveren vanwege de oorlog in Oekraïne. De club accepteerde zijn beslissing (kort na de Russische inval) in eerste instantie niet en hij werd gedwongen nog een wedstrijd te spelen, wat hem vervolgens op kritiek van fans en andere Poolse spelers kwam te staan. Na gesprekken met de club en zelfs na interventie van de voorzitter van de Poolse basketbalbond kwam men tot een – niet gepubliceerde – overeenkomst, waardoor Ponitka nu vrij is om bij een andere club te spelen. Ponitka meldt:”Ik ben blij dat de situatie is opgelost. Ik ben nu free agent en wil graag weer spelen, ook voor het Poolse team. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit weer in Rusland zal gaan spelen.”

Als er een club is die behoefte heeft aan een allround small forward, dan kun je het slechter treffen dan deze oud-HNBTer!

Door: Adriaan van den Brink