Meteen naar de inhoud
Home » Maarten Bouwknecht: van HNBT tot vaste waarde

Maarten Bouwknecht: van HNBT tot vaste waarde

Geboren (14 december 1994) en getogen in de Stad zet pointguard en oud-HNBT-deelnemer Maarten Bouwknecht zijn eerste stappen in het basketbal bij Celeritas-Donar. Daar doorloopt hij alle hoogste jeugdteams op Groningse bodem, als hij bij aanvang van het seizoen 2013-2014 op 18-jarige leeftijd zijn opwachting maakt in de hoofdmacht van Donar 1. Nu, negen jaar later, heeft hij een rondgang langs de beide andere Nederlandse top-3 clubs voltooid en ook nog twee jaar buitenlandse ervaring op zak. De prijzenkast is gevuld met maar liefst zeven prijzen en wellicht komt daar de achtste prijs in acht jaar daar nog wel bij.

Zijn allereerste seizoen in de hoofdmacht van Donar is Ivica Skelin nog de hoofdcoach. Dat jaar weet hij de NBB-beker te winnen en pakt hij met de club ook nog eens de nationale titel van 2014. Na de supercup weet hij het met Donar het kunststukje van de bekerwinst te herhalen en volgt in 2015 opnieuw een supercup, maar nu in het rode shirt van regerend landskampioen SPM Shoeters in Den Bosch. Bij die club is het de voorbode van opnieuw een NBB-bekerwinst in 2016.

In die seizoenen valt Bouwknecht op als Most Valuable Player in de leeftijd U23. Die titel strijkt hij in 2015/2016 en 2016/2017 op bij Den Bosch. In laatstgenoemd seizoen voegt hij er ook de titel van Most Improved Player in de Dutch Basketball League aan toe. Na vier seizoenen in De Maaspoort, komt er in de zomer van 2019 een einde aan zijn verblijf in Noord-Brabant. Bouwknecht maakt de oversteek over de Noordzee en speelt van 2019 tot 2021 voor de Worcester Wolves in de Britse BBL. Met die club wint hij in 2020 de BBL Cup. Het zijn bijzondere jaren vanwege de onderbrekingen en beperkingen door corona.

In 2021 keert Bouwknecht terug op de Nederlandse velden en maakt hij de overstap naar opnieuw de regerend landskampioen, ZZ Leiden. Voor die ploeg speelt hij dit seizoen, 2021/2022, in de FIBA Europe Cup en in de BNXT League. In het bekertoernooi wordt Leiden gevloerd door zijn oude club Heroes Den Bosch. Als beste Nederlandse club na de reguliere competitie bereikt Leiden via een 3-0 zege op Zwolle de finale om het landskampioenschap. Op moment van schrijven van dit artikel is die strijd in volle gang. Hoe de finale ook afloopt, Leiden is en blijft vervolgens tot uiterlijk zaterdag 11 juni in de race voor de allereerste BNXT League-titel. Het zou zomaar kunnen dat Bouwknecht zijn achtste (en negende) prijs in zijn loopbaan pakt. Niet gek voor de inmiddels 27-jarige Groninger.

Door: Bas Kamminga